вторник, 22 ноември 2016 г.

"Не се съобразявай с този свят!"

Библия, послание към римляните, 12глава, 2стих
“И не бъдете повече ръководени от критериите на този свят, а се променяйте, като непрекъснато обновявате умовете си, за да сте способни да разпознавате какво желае Бог и какво е добро, угодно на него и съвършено.” - Издателство “Съвременен превод”

“И не бъдете съобразни с този свят, а се преобразявайте чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит каква е Божията воля – това, което е добро, благоугодно и съвършено.” - Издателство “Верен”

Като новородени християни ние имаме нов дом, както е писано, ново Небе и нова Земя. В момента в който приехме Христос за Господар и Спасител на живота ни, ние бяхме осиновени от Бог Отец и бяхме преселени да живеем в Небесни места, и да седим заедно с Христос. Тъй като все още живеем в този опорочен свят, ние имаме мисия и цел от Бог Отец, която трябва да следваме, и тъй като все още не сме на Небето, Господ Бог, Баща ни ни е записал Неговото слово за нас в книга наречена - Библията. Ако не познаваме домът ни, ако не познаваме Баща ни, ако не знаем кои сме, ние ще се лутаме и скитаме в един чужд за нас свят и ще се опитаме да приличаме на него, нещо което след известно време много християни разбират че е невъзможно, защото ти приятелю нямаш нищо общо с този свят, ти не си от този свят!
Нека сега да разгледаме по-горе записаният стих от Библията в неговата оригинална форма, на старогръцки. “не бъдете съобразни с този свят”, тази дума според речника на Вайн с отнася за мода и външният вид, свързана е з дрехите. Думата говори за външна а не за вътрешна промяна, което ме навежда на мисълта, че не можеш да се промениш вътрешно само защото се обличаш различно. Сега се сещам че по този начин апостол Павел ни дава улика, че външното не може да промени вътрешното, колкото и религиозно да се обличат някои хора, но да не се отклоняваме от стихът. Забелязвате ли че се казва “този свят”? Е, мили мои, това означава че вие не сте от този свят повече и че имате Небесно жилище! :D Апостолът поставя на кантар стремежа да приличаме на другите и промяната на нашата плътска природа, която все още не е запозната  с новият ни дом. Поставено е на кантар, че ако не познаваме Баща ни, родното ни място - Небето(“и като ни съвъзкреси, ни сложи да седим заедно с Него в небесни места в Христос Иисус” - Писмо до ефесяните 2:6), и кои сме ние, какви бяхме направени от Бог Отец. Сега, относно Ефесяни 2:6, кога го пише това апостол Павел, преди или след смъртта си? Разбира се, преди смъртта си. Пише ли че седим в небесни места в Христос Исус? Пише. Е, братя и сестри, имам новина за вас, вие не сте от този свят, вие имате Небесен дом завинаги! И още по-голямата изненада е, че понеже пише “съвъзкреси”, това означава че повече никога няма да умрем или да отидем в Ада, защото вече бяхме възкресени в бъдещето, думата изразява действие което вече се е случило. Много интересно, как може апостолът да пише за бъдеще, което не се е случило? Ми може, защото за Бога всичко е възможно, нека в потвърждение да цитирам още един стих: “като знаем, че Този, който е възкресил Господ Иисус, ще възкреси и нас заедно с Иисус и ще ни представи заедно с вас.” Второ Послание до коринтяните 4:14 Виждаме че апостола пише на тези в които живее Божият Дух, ако в теб живее Божият Дух, бъди сигурен, Бог ще те възкреси, няма да те остави да отидеш в Ада, все пак това е Негово обещание и Той винаги спазва обещанията си. Но ако не живее в теб Божият Дух, моли се на Господ Исус да спаси душата ти, стига да не оставиш тази тъй ценна работа за на края, понеже не знаеш утрешният ден какво ще ти докара и дали ще имаш утрешен ден. Много те моля, ако не си приел в сърцето си Исус за Господ и Спасител, помоли Го, Той е верен и праведен да ти прости всичките грехове, и да те умие от всяка нечистота поета от този свят(“Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете и да ни очисти от всяка неправда.” Първо послание на апостол Йоан 1:9).
Апостол Павел ясно ни казва в темата за която пиша, че ако не знам кои сме, няма как да живеем свято, праведно и Богоугодно в настоящият свят. Това ме навежда на мисълта, че господара на този свят - Сатана, се е постарал да привлече много християни към нормите и модата на неговото царство. С няколко думи, неговото царство е пълно с гордост, похот, убийства, лъжа. Бащата на лъжата, както го нарича Библията продължава да лъже всички хора в този свят и да завлича в Ада, приготвен за него и неговите поданици, хора които избират злото пред доброто, хора имащи се за твърде силни, за да се нуждаят от Бог, но те не разбират, че Сатана е по-силен от тях и без Бога не могат да победят Злото.
Думата “променяйте” в нашият стих, който разглеждаме по-подробно, се отнася до характер и поведение, за една вътрешна промяна, тоест скрита, която евентуално ще се покаже на яве, защото няма нищо скрито, което да не се открие, или скрито, за да не бъде открито. Това е една промяна, която се извършва лично от Бог Святи Дух. Това което апостола ни казва е че можем и от нас зависи да ускорим този процес, като се молим, четем Библията и ходим на Църква(имаме общение с други вярващи, не просто да се знаем, но да водим живот заедно с други християни. Ако нямаш такъв живот, помоли Господ Исус да ти изпрати верни Негови последователи.) Цялата работа е свързана с новата ни същност, скъпи приятели. Запомнете че за Бог Отец е много важно да станете същността, която Той ви е направил в духовният свят. Вие сте дух, имате душа и живеете в тяло. Тялото не се новоражда, защото то вече е родено, то трябва един ден да умре или Бог да ви даде новото тяло, което ви е обещал. Духът ви се новоражда в момента на приемане Исус за Господ и Спасител, във вашите сърца. Душата ви все още е свикнала със старото, старият ви дух и тялото, но за разлика от старият ви дух, който вече го няма, тялото все още стои и е нужно обновяване на всичко старо, на душата и на тялото ви. Естествено това тяло няма да наследи Небето, но ако искате да живеете свято, праведно и благоугодно, е нужно обновяване или промяна, както споменахме по-горе. Следващата дума която ще разгледаме е “умовете си” спомената в нашият стих. Думата в този стих означава, просто да опознаваме умът на Бог, да опознаваме характера Му или да Го познаваме. Не е ли прекрасно! Да познаваш Бог и Неговият характер! Просто великолепно! :D
Скъпи приятели, в стихът който разглеждаме не се говори как трябва да се обличаме или да не се обличаме, на кого да приличаме и на кого не, но че външният вид лъже. Това което е важно за Бог е вътрешният вид. Много често ние гледаме външният вид, но Господ Исус ни учи на съвсем различни неща. Обичам как говори Господ Исус, Той не ни казва какво да правим или какво не трябва, но ни пояснява горното(новото) и ние сами разбираме какво да правим и какво не :D Не ни мъмри, не ни се кара, не ни повишава тон, защото знае че бихме разбрали така или иначе, само ако ни се обясни.
Скъпи приятелю, виждаш че Господ не ти е писал негативните неща от този свят, но подхожда, като ти говори за бъдещият свят. Така и аз сметнах за добре да не пиша за лошото, защото всички знаем лошо и добро, но малко знаят за Небето, Отец и новите създания, които Бог ни роди в Исус Христос(“И така, ако някой е в Христос, той е ново създание; старото премина, ето, (всичко) стана ново!” 2 Коринтяни 5:17), чети Новият Завет на Библията :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар